Z vami že od leta 1990

Zaščitna oprema turbine

PROFESIONALNE REŠITVE NA ENEM MESTU

Varnostni hitrostnik

Naloga varnostnega hitrostnika je mehansko zaznavati določeno obodno hitrost (vrtljaje) in pri izbrani vrednosti te hitrosti (vrtljajih) aktivirati željen posledični proces (sprožiti postopek zmanjševanja hitrosti, zapiranja, prekrmiljenja…). Normalno je vključen v proces zaščit v zaključni fazi v kolikor predhodne elektronske zaščite ne odreagirajo.

Sklop centrifugalnega aktuatorja sestavljajo:

  • disk, ki se namesti na rotirajočo gred. V disku sta vgrajeni uteži v obliki bata. V sled rotacije diska se uteži premikata proti obodu diska. Karakteristike premika – hoda uteži je regulirana z vzmetjo, ki deluje v nasprotni smeri centrifugalne sile. Pri določeni obodni hitrosti (vrtljaji) vodila uteži izstopiti iz oboda diska in aktivirata sprožilnik.
  • Sprožilnik se ob udarcu spusti in v sled delovanja gravitacijske sile uteži izvrši prekrmiljenje.V kolikor je to hidravlični sistem, sistem mehansko prekrmili v funkcijo zmanjševanja  rotacije (zapiranje  vodilnika, predturbinskega zapirala…). V kolikor imamo električni tokokrog ga prekine. Glede na  to, da  se sprožilnik v glavnem uporablja v zaščitni funkciji zadnja stopnja je za njegovo ponovno vzpostavitev  v delovno funkcijo potrebna prisotnost operaterja, ki preveri in ugotovi vzroke zakaj predhodno krmiljenje in  zaščite niso ustrezno reagirale. Po odpravi njihovih  vzrokov aktuator namesti v izhodiščno lego.

Centrifugalni aktuatorji se izdelajo po individualnih zahtevah naročnika.

Referenca varnostnega hitrosnika

Pelton turbine

Pelton turbine pokrivajo področja visokih padcev in majhnih pretokov.

Francis turbine

Francis turbine pokrivajo področja lokacij s srednjimi padci in pretoki.

Kaplan turbine

Kaplan turbine vgrajujemo na lokacijah z majhnimi padci in velikimi pretoki.

Hidromehanska oprema

Hidromehanska oprema zajema opremo na zajetju oziroma dovodnem sistemu male hidroelektrarne:

KDO SO NAŠI

Poslovni partnerji

m V družbi Vodosil d.o.o. Laško

smo vedno zadovoljni, če vam lahko pomagamo. Če potrebujete kakršnokoli pomoč pri reševanju vašega problema, vam bomo z veseljem pomagali.